Geneeskunde voor het Volk / Lommel

Geschiedenis

In 1975 startte dokter Staf Henderickx samen met een collega de progressieve groepspraktijk "Jan van Dorpe". Tien jaar later besloot Staf toe te treden tot Geneeskunde voor het Volk. Vandaag staat er een heus team ten dienste van de Lommelse bevolking, dat bestaat uit 5   artsen (waarvan 1 haio), 4 verpleegkundigen, 1 verzorgende, 1 diëtiste/praktijkmanager, 1 boekhoudster,  2 secretariaatsmedewerkers en 1 poetsvrouw. De groepspraktijk verzorgt ca 2000 patiënten. Sinds 1 januari 2010 zijn we gestart met het forfaitair betalingssysteem. Naast de verpleegkundige binnendienst hebben wij nu ook een volwaardige verpleegkundige buitendienst.

De laatste jaren is er zowel qua infrastructuur, qua medische organisatie als qua politieke organisatie en activiteiten heel wat gerealiseerd. We participeren actief in de GVHV-campagnes en solidariteitscampagnes van Intal en 11.11.11. 

Profiel van huidige vaste artsen:

  • Staf Henderickx. 60 jaar, reeds 35 jaar huisarts, oprichter van GVHV in Lommel, praktijkopleider van haio’s. Hij publiceerde recent samen met collega Hans Krammisch (GVHV Seraing) het boek Dokter, ik ben op. Over werkstres. Verder publiceerde hij bij EPO o.a. De zoete dood, milieuvervuiling in de Noorderkempen (1983), De Kopervreters (2000) en Steentjes (2003)en was coauteur van Zwartboek Orde van Geneesheren (1986). Hij is gemeenteraadslid, verkozen op de eenheidslijst AKTIEF.
  • Luc Ectors. 50 jaar, sinds 6 jaren huisarts, praktijkverantwoordelijke. Hij heeft 12 jaren gewerkt in gezondheidsprogramma’s in Zambia en Tanzania (1986-1998). Hij is Master of Public Health (ITG 1994). Hij is medeoprichter en coördinator van het wereldfeest te Neerpelt, dit jaar aan zijn 9de editie toe.
  • Margriet Beenaerts. Werkt al vanaf 1985 parttime in de groepspraktijk van GVHV Lommel. Haar hoofdbezigheid ligt op het terrein van de arbeidsgeneeskunde. Zij is moeder van 2 kinderen en haar hobby is volleybal.
  • Marina Fonteyn is manager en diëtiste van de praktijk en werkt ook parttime op het onthaal.
  • Sonja Verbiest verzorgt de boekhouding en parttime het onthaal. Die laatste taak wordt halftime waargenomen door Leentje. De verpleging in de praktijk en in de thuiszorg zit in de verzorgende handen van Carine Lemmens.

Language