Euthanasie, hoe staat het ermee?
Geregeld krijgen wij vragen van mensen die schikkingen willen treffen rond het levenseinde. We zetten een aantal zaken op een rijtje.
1. Je kan een “wilsverklaring euthanasie” invullen.
Die geldt wanneer je niet meer in staat bent om zelf je verzoek te uiten. Euthanasie kan toegepast worden indien de volgende voorwaarden voldaan zijn:
- lijden aan een ernstige en ongeneeslijke aandoening;
- niet meer bij bewustzijn zijn en deze toestand moet volgens de actuele stand van de wetenschap onomkeerbaar zijn.
Deze wilsverklaring kan op elk moment geschreven worden. Er komen 2 soorten personen in voor:
- Twee getuigen: zij bevestigen dat betrokkene de wilsverklaring vrijwillig heeft opgemaakt, beschikkend over al zijn verstandelijke vermogens. Opgelet: minstens één van de getuigen mag geen materieel belang hebben bij het overlijden.
- De vertrouwenspersonen: zij worden in volgorde aangewezen. Een vertrouwenspersoon arts is de spreekbuis van de patiënt met de arts maar ook tussen de arts en de familie. Deze persoon heeft geen inspraak in een mogelijke beslissing!
De behandelende arts van de patiënt, de geraadpleegde arts en de leden van het verplegend team kunnen niet als vertrouwenspersoon optreden. Een getuige kan ook vertrouwenspersoon zijn. Je dient om de 5 jaar het document te herbevestigen.
2. Je kan een “negatieve wilsverklaring” invullen (ook ‘levenstestament’ genoemd).
Het gaat om het recht behandelingen te weigeren, wat niet hetzelfde is als een verzoek om euthanasie. Hiermee kan je eisen dat o.a. levensverlengende medische handelingen niet meer zouden worden opgestart (of gestaakt) wanneer je wilsonbekwaam zou worden zoals bij coma, dementie, hersentumor…
Er zijn geen getuigen voorzien. Als er betwisting kan zijn over 'je volle verstand', vul dan het papier in samen met je huisarts.
Er is wel een wettelijke vertegenwoordiger voorzien, die je kan aanduiden. Deze persoon heeft inspraak en kan er voor zorgen dat de behandelende artsen jouw wil respecteren. Is er geen wettelijke vertegenwoordiger, dan komt deze rol toe aan partner, kind, ouder, broer of zus. Ais deze ontbreken, dan zal de arts (of het behandelend team) volgens je wilsverklaring zelf beslissen.
3. Je kan een “verklaring van orgaandonatie” invullen.
Hierbij kan je uitdrukkelijk weigeren of toestemming geven voor orgaandonatie
4. Je kan een “verklaring inzake de wijze van teraardebestelling” invullen.
Hier staat je laatste wil over begraven/crematie. Voor deze laatste 2 documenten zijn geen getuigen noch vertegenwoordigers voorzien.
Nog wat goede raad:
- bezorg aan je vertrouwenspersonen/wettelijke vertegenwoordiger en aan de huisarts een kopie van je verklaring
- je kan de verklaring laten registreren bij de gemeente. Zo kan een behandelend arts 24/24u, 7/7dagen via een centrale databank van de overheid kennis nemen van je verklaring. De registratie is niet verplicht.
- je kan een “LEIF-kaart” aanvragen. Hierop staan de verklaringen vermeld die je hebt opgesteld. Hou deze kaart bij je voor geval van nood.
Aanvragen kan online op het LevensEindeInformatieForum (LEIF) via: www.leif.be De LEIF-kaart kan je ook per post aanvragen. Vraag meer info bij je huisarts.