Solidariteit en sociaal verzet als tegengif tegen terreur en andere aanslagen
Terroristische aanslagen door IS in Parijs, Libanon en Egypte laten ons niet meer onberoerd. Ze veroorzaken angst en woede. Het is daarom des te belangrijker de context goed te begrijpen en onze pijlen niet te richten tegen de verkeerde vijand.
Sinds de eerste Golfoorlog in 1991 voeren de VS en hun Westerse coalitie een onafgebroken oorlog in het Midden-Oosten om olie en controle over deze strategische regio. Ze wakkeren de etnische en religieuze spanningen in Irak en Syrië aan. Via Saudi-Arabië en andere Golfstaten, allemaal nauwe bondgenoten van onze regeringen, financieren en bewapenen ze de terreurgroepen om Irak en Syrië te verdelen, te verzwakken en op te splitsen. Vier miljoen Syriërs zijn nu op de vlucht voor het geweld van IS naar buurlanden, en 300 000 zijn doorgestroomd naar Europa.
Het is inderdaad belangrijk dat in België Syriëstrijders en hun ronselaars hard worden aangepakt en dat deradicaliseringsprogramma’s opgezet worden. Tegelijkertijd dient de voedingsbodem voor radicalisering weggenomen worden door het betrekken van de gezinnen, scholen, moskeeën en wijkorganisaties, door discriminatie op te sporen, door een sociaal urgentieplan voor meer werkgelegenheid uit te werken en door een geloofwaardige en coherente buitenlandse politiek te ontwikkelen. De Belgische regering kan een eerste stap zetten door een verbod van wapenuitvoer naar deze regio, en de banden door te knippen met Saoedi-Arabië, de meest belangrijke bron van financiële steun voor soenniitische terroristische groepen wereldwijd.
Ondertussen moeten wij ons behoeden dat de angst en de woede door de aanslagen zich niet gaan richten tegenover vluchtelingen en moslims. Zij zijn ook slachtoffers van dit oorlogsgeweld en de vreemdelingenhaat. Zeer positief is dat er zeer veel solidariteitsacties zijn. Ook in onze praktijk zijn er patiënten die zich dagdagelijks vrijwillig inzetten, zoals Jeanne met haar Sinterklaasactie voor de kansarmen, Patrick voor de vluchtelingen in Calais, … De groepspraktijk draagt zijn steentje bij door op 29 januari een avond te organiseren waarbij je de Marokkaanse keuken en cultuur beter leert kennen.
Ook moeten we ons behoeden dat regeringsmaatregelen in de veiligheidsstrategie geen inbreuk maken op onze democratische vrijheden. Massa-controle op burgers wordt toegepast, waarbij men ervan uitgaat dat elke burger een mogelijke terrorist kan zijn. Zo werd onlangs in Hasselt een Marokkaanse jongen op 1 dag tijd 5 maal gefouilleerd door de politie. Geplande vakbondsbetogingen worden verboden. De klimaatmars van Climate Express werd niet alleen in Parijs verboden, maar aanvankelijk ook in Oostende.
Maatregelen die inefficiënt of zelfs contraproductief zijn, maatregelen die de hele bevolking treffen in plaats van verdachte personen en maatregelen die bedoeld zijn om nadien te gebruiken tegenover sociale en ecologische bewegingen zijn geen goede maatregelen. Ondertussen stopt de regering ook niet asociale maatregelen goed te keuren. Sociaal verzet nu hiertegen is broodnodig. Op de praktijk kan je daarom de petitie tegen de Turteltaks tekenen, de zoveelste prijsverhoging van onze energiefactuur, dat ook een onrechtvaardige aanslag is tegen de gezinnen, alleenstaanden en kleine bedrijven.
Graag wens ik jou en je familie een gezond, gelukkig en voorspoedig 2016 toe.
Luc