Geneeskunde voor het Volk / Zelzate

Geschiedenis

De groepspraktijk van Zelzate werd opgericht in 1977 door Frans Van Acoleyen en Roland van Acker. Intussen is deze praktijk uitgegroeid tot een eerstelijnscentrum met 7 huisartsen, 3 verpleegkundigen, een psychologe en een diëtiste. Nog eens zoveel onthaal- en administratieve medewerkers vervolledigen het team.

Geneeskunde voor het Volk betekent in Zelzate niet alleen gratis en kwaliteitsvolle geneeskunde. Het staat ook voor meer dan 30 jaar strijd voor betere woon-, werk- en leefomstandigheden onder het motto "Er bestaan geen kleine problemen".

3 van onze artsen (Frans Van Acoleyen, Karl Segers en Geert Asman) zetelen in de 6-koppige PVDA fractie van de Zelzaatse gemeenteraad. Een vierde arts (Roland Van Acker) zetelt samen met nationaal GVHV verantwoordelijke Riet Verspreet in de Zelzaatse OCMW-raad. Karl Segers is de milieuspecialist van de groepspraktijk. Hij bijt zich vast in dossiers over fijn stof, giftig afval, groenbeleid, ...

De praktijkverantwoordelijke, Karel Van Bever, heeft in 2006-2007 negen maanden undercover als logistiekarbeider gewerkt, en behoudt een bijzondere interesse in alles wat met werk en gezondheid te maken heeft. Hij schreef het boek "Dokter in overall" (EPO, 2008). Gemeenteraadslid Geert Asman is de bezieler van de Toer de Frans, het volksfeest van de praktijk waar jaarlijks 1000 à 1500 mensen op af komen, en hij is tevens de initiatiefnemer van verschillende jongerenfuiven en de jongerenwerking van COMAC. Freia Van Dalem coördineert de voortdurende verbetering van de kwaliteit van de medische zorgen.

De praktijk is ook een opleidingspraktijk voor geneeskundestudenten en jonge huisartsen in opleiding

Language