Geschiedenis

Geneeskunde voor het Volk Hoboken is een eerstelijnsgroepspraktijk met 4500 patienten, 9 vaste artsen, 3 huisartsen in opleiding, 2 verpleegkundigen, een diëtiste, 8 man/vrouw administratief personeel. Recent verhuisde GVHV-Hoboken naar een nieuw gebouw naast het lokale ziekenhuis Hoge Beuken. De werken aan dit gebouw werden mede mogelijk gemaakt door 200 vrijwilligers.

Deze praktijk, de eerste van Geneeskunde voor het Volk, werd in 1971 opgericht door Kris Merckx en Michel Leyers. De jonge artsen hadden de studentenstrijd van mei '68 intens meegemaakt en gingen met de oprichting van een gratis dokterspraktijk in op de vraag van de arbeiders van de hobokense scheepsbouwwerf van Cockerill. Oprichter Kris Merckx schreef de geschiedenis op in zijn boek "Dokter van het Volk".

De eerste vrouwelijke huisartse van Geneeskunde voor het Volk Hoboken, Mie Branders werd in 2000 verkozen voor de PVDA in de districtsraad. Dit gaf een boost aan lokale campagnes zoals die van de sanering van de wijk Moretusburg, de leefbaarheid van de sociale woningen, het openhouden van het lokale ziekenhuis Hoge Beuken.

Medische campagnes zoals die voor griepvaccinaties werden in samenwerking met het district uitgevoerd. In 2006 verhinderde de verkiezing van dokter Mie Branders en een tweede districtsraadslid (patiënte Erica De Meyer) de absolute meerderheid van het Vlaams Belang.

Vrijwilligers van de groepspraktijk organiseren maandelijks "Café Santé" een informeel moment waar patiënten en sympathisanten bij een goedkope maaltijd of een drankje kan worden bijgepraat over het reilen en zeilen van Geneeskunde voor het Volk Hoboken.

Language