Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik de praktijk bereiken?

Telefonisch is Geneeskunde voor het Volk – Hoboken bereikbaar op het nummer 03 828 02 43. GVHV Hoboken is elke werkdag open vanaf 8 u. 's morgens. Tot 18 u. is er iemand aanwezig aan het onthaal. 's Avonds zijn er meestal vrijwilligers die je verder kunnen helpen. 's Middags tussen 12 en 13 u. (op donderdag tussen 12 en 15 u.) en ’s nachts is de praktijk gesloten. Je kunt ons dan alleen bereiken voor noodgevallen.

Wanneer kan ik de dokter spreken?

Wil je even een van onze dokters spreken voor een korte vraag (uitslag van een onderzoek, verduidelijking van medicatie…)? Dat kan alleen tijdens het "telefoonkwartiertje", om te vermijden dat dokters en patiënten tijdens een raadpleging gestoord worden door telefoons. Het telefoonkwartiertje is elke werkdag van 9 tot 9.20 u., van 13 tot 13.20 u. (behalve op donderdag) en van 17 tot 17.20 u. Bij een medische noodgeval zal het onthaal je doorverbinden met een dokter om de ernst en de dringendheid van de ziekte in te schatten.

Moet ik voor een voorschrift of een ziektebriefje op consultatie komen?

Ja. Voor een ziektebriefje is het wettelijk verplicht dat de dokter je persoonlijk onderzoekt. Voor voorschriften is het belangrijk dat je er op raadpleging op let dat de dokter voldoende voorschrijft tot aan de volgende controle. Alleen in zeldzame gevallen kan hierop een uitzondering gemaakt worden, en kan de dokter tijdens de consultatie met je afspreken dat je hiervoor tijdens het telefoonkwartiertje kunt bellen.

Wanneer kan ik bloed laten trekken?

Voor een bloedname heb je altijd een voorschrift van de dokter nodig. Op maandag- en donderdagochtend tussen 8 en 9 u. kun je met dat voorschrift een bloedname laten doen op de praktijk door een verpleegster. Voor andere momenten moet je een afspraak maken met de arts of de verpleging.

Ik heb verpleging verpleegster nodig, wat moet ik doen?

Voor verpleging moet je altijd contact opnemen met de praktijk. Is er verpleging aan huis nodig dan regelt het onthaal dat. Je kan ook op consultatie komen bij onze verplegers. Bijvoorbeeld voor om een wond te verzorgen, oorstoppen te verwijderen, wratjes te laten bevriezen, een ECG te laten nemen, een vaccinatie ...

Wie kan er terecht bij de diëtiste?

Iedereen kan terecht bij onze diëtiste Jitske Eekman, ook mensen die niet ingeschreven zijn in de groepspraktijk. De consultaties zijn woensdagvoormiddag en donderdagnamiddag op afspraak. De eerste consultatie kost 20 euro, voor de vervolgconsultaties betaal je 10 euro. Suikerzieke patiënten met een diabetespas, krijgen de consultaties terugbetaald.

Mag ik een andere dokter raadplegen?

Wanneer je een huisarts raadpleegt buiten de groepspraktijk, dan moet je de raadpleging van die andere huisarts zelf betalen, zonder tussenkomst van het ziekenfonds. Enkel na overleg met onze praktijk kan op deze regel een uitzondering worden gemaakt. Let op: homeopaten en sportdokters zijn vaak ook huisartsen.

Wat doe ik als er in ons gezin een baby wordt geboren?

Ook al ben je zelf als patiënt al ingeschreven, de baby wordt niet automatisch ingeschreven. Dit doe je best zo snel mogelijk. Je komt langs aan het onthaal om de inschrijving in orde te maken. Je brengt de ISI+-kaart en drie klevertjes van je ziekenfonds mee. Eén van de ouders moet de overeenkomst ondertekenen.

Wat moet ik doen als ik van adres of ziekenfonds verander?

Als je van adres of ziekenfonds verandert, neem dan zo snel mogelijk contact op met het onthaal. Als je gezinssituaties verandert, geef je dit ook door aan het onthaal. Dan komen brieven steeds op de juiste plaats terecht en worden problemen met de ziekenfonds vermeden.

Wat moet ik doen als ik wil uitschrijven?

Als je wil uitschrijven, neem dan zo snel mogelijk contact op met het onthaal, dan maken we de uitschrijvingspapieren in orde. Het duurt immers een tijd vooraleer je uitschrijving ook effectief verwerkt is. Pas wanneer de uitschrijving volledig in orde is, worden raadplegingen bij een andere dokter door het ziekenfonds terugbetaald.

Wat is Café Santé?

Elke maand organiseren we met onze groepspraktijk een Café Santé. Al onze patiënten en sympathisanten zijn dan welkom om gezellig samen te eten. Vrijwilligers maken voor ons een driegangenmaaltijd met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dat doen ze sinds jaar en dag. Ondertussen is het Café Santé een vaste waarde geworden.

Er komen telkens tussen de 50 en de 100 mensen mee feesten. Jong en oud, gezinnen met of zonder kinderen... iedereen is welkom! Meestal is er ook een inhoudelijk deel. Dat varieert van een toneelvoorstelling tot een boekbespreking of een reisverslag. Heb je ideeën voor een spreker of thema, laat het ons gerust weten!

Language